вторник, 30 януари 2018 г. 

 

 

 

Какво е характерно за транзита

на Меркурий във Водолей?

 

 

Астрономически характеристики на Меркурий

/източник: Меркурий в Уикипедия/

 

Меркурий е най-близката планета до Слънцето. Тя прави по една обиколка около него на всеки 87 969 денонощия, като се движи със скорост между 38,86 и 58,98 км/сек. Гледана от Земята, тази планета е сравнително ярка, но като цяло трудно може да бъде видяна, тъй като най-голямото й ъглово отдалечение от Слънцето е само 28,3°. Най-добре може да се види за кратки периоди точно преди изгрев или сле залез.

Физическите характеристики на Меркурий са подобни на тези на Луната. По повърхността има както кратери, така и гладки равнинни области. Няма спътници и почти никаква атмосфера. За разлика от Луната, обаче, има голямо планетно ядро, изградено от желязо. То създава магнитно поле със сила около 1% от силата на магнитното поле на Земята. Ядрото има относително голем размер и това прави Меркурий изключително плътна планета. Температурата на повърхността варира от −180 до 430°C.

Първите наблюдения на Меркурий датират поне от първото хилядолетие пр.н.е. Преди 4 век пр.н.е. древногръцките астрономи смятат планетата за два отделни обекта – единият видим при изгрев, наричан Аполон, а другият – при залез, наричан Хермес. Днешното име на планетата идва от името на римския бог Меркурий, аналог на Хермес.

 

 

Меркурий според Астрологията

 

Астрологията разглежда Меркурий като планетата на комуникациите, мисълта, интелектуалната енергия. Причина за това е сравнително бързата скорост, с която Меркурий се движи из небесното пространство. Освен това често сме свидетели на сменяне на посоката й на движение. По няколко пъти в година прекъсва директното си движение и започва да се връща назад в предходния астрологичен знак. Вероятно поради тази подвижност, има слава като планета на комуникациите и мисълта.

Меркурий се асоциира се със знаците Близнаци и Дева и е тяхната планета-управител. Тези два знака са подвижни, променящи се, прогресивни, аналитични. Ретроградното движение влияе най-силно на тях. Девата е по-сериозният от двата знака като начин на мислене. Близнаците понякога са разсеяни и разпиляват мисълта си в различни посоки.

Меркурий сменя знака, който обитава (в случай, че не се движи ретроградно) средно за 17 дни. При всяка смяна се променя и начина на мислене и общуване между хората.

 

[caption id="" align="aligncenter" width="324"] Меркурий във Водолей[/caption]

 

Транзит на Меркурий във Водолей

 

Меркурий започна 2018 година във знака Скорпион. На 11 януари навлезе в сериозния и консервативен Козирог. А на 31 януари в 15:40 ч, след ключовите събития за Луната - Пълнолуние и Пълно лунно затъмнение, Меркурий започва транзита си във Водолей. Какво е характерно за този транзит? С какво се променя начина ни на мислене и на общуване?

Когато Меркурий е във Водолей, ние сме жадни за знания и отворени към нови и оригинални идеи. Започваме да мислим по-нестандартно, мисленето ни става прогресивно и обективно. Общуваме и мислим спонтанно, някакси на части, фрагментирано, и либерално. Сега времето е най-подходящо за изобретателско мислене.

Ще усетим доста ясно тази промяна в начина на мислене, тъй като през последните 17 дни, когато Козирог владееше Меркурий, из въздуха витаеше по-сериозна и консервативна енергия. Мислите ни бяха насочени към конвенционалното и рационалното. Плановете, които правихме, бяха свързани с кариерата и израстването ни, с репутацията. Нямахме смелост да се излагаме на рискове и да предприемаме задачи, чиите край не е напълно ясен.

Сега може да си позволим да експериментираме с идеите си, да действаме по-смело, без да се страхуваме от евентуални лоши последици. Имаме подкрепата на Водолей, който заразява със своята интелигентност и уникална дарба да вижда в бъдещето. Защото, само който не се е доближавал до този знак, не знае колко е иновативен и способен да дава нови идеи, които преобръщат света! Той е хуманитарен революционер по природа, който чрез идеите си иска да направи Земята по-добро място за живеене.

 

 

 


{ 1 коментара... read them below or add one }

  1. […]  Днес на 31 януари в 15:40 ч ч. Меркурий влиза във Водолей и ще остане там до 17 февруари. Запознайте се по-подробно с това събитие тук:  Транзит на Меркурий във Водолей […]

    ОтговорИзтриване

Автор на статиите: Мария Николова