Posted by : Paynera сряда, 27 март 2019 г.Как да разбираме астрологията по-добре?


 

За всеобхватността на Астрологията


 

Астрологията е много повече от това, което повечето хора си представят. За много от нас познанието за тази наука се изчерпва с познанието за слънчевия знак. Това знание е най-достъпно до нас, защото приблизително в рамките на един месец Слънцето заема определена позиция в някое съзвездие и така се определят т.нар. зодии или зодиакални знаци - Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби. Всъщност имената на тези зодиакални знаци са имена на съзвездия в небето и освен Слънцето, което обитава всяко съзвездие приблизително в рамките на един месец, и други небесни тела - планети, спътници, астероиди, пр. - също преминават и престояват в тези съзвездия.

 

 

Планетите в Астрологията


 

С развитието на Астрологията древните хора започнали да придават характеристики на отделните планети и звездни тела и свързват тези характеристики с качества от човешкия характер. И накрая се получава така, че в зависимост от разположението на цялата тази плеяда от небесни тела - Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон, плюс всички известни и неизвестни астероиди - се определя съвкупността от качества на човека.

Слънцето определя как се развива човека и към какво се стреми, Луната показва емоционалния му свят, Меркурий - начина, по който мисли и разговаря, Венера - начина, по който се свързва с хората в любовта и отношението му към красотата и изкуството, Марс - активността, агресията на човека, склонността му да действа. Юпитер се свързва с щастието и късмета. Сатурн е планетата на структурите, която ни кара да сме по-сериозни и отговорни, Уран е планетата на внезапните промени, революцията, новите идеи. Нептун символизира единението и е свързан с психиката, фантазиите и въображението. Плутон е свързан с колективните страхове, комплекси и със смъртта.

 

Планети - управители


 

Всеки зодиакален знак си има планета-управител, чието движение в космоса влияе на хората, носители на този зодиакален знак. Планетите-управители са следните:

Астрологични домове


 

Друго познание, което Астрологията ни дава, е за т.нар. астрологични домове. Системата от домове се използва, за да може характера на човека да се раздели на отделни сфери. Във всяка една сфера различни звезди тела определят как човек ще се държи. Домовете, също както зодиакалните знаци, са 12 на брой и всеки дом се свързва с дадената зодия и с планетата-управител. Домовете са следните:

 • 1 дом - нарича се още Асцендент, асоциира се със знака Овен и планетата Марс. Този дом определя начинът, по който се представяме пред обществото, маската, която си слагаме навън сред другите, когато се срещаме с нови непознати хора.

 • 2 дом - свързан с финансите, собствените притежания, нещата постигнати с личния ни труд, красивия дом и вещи. Асоциира се със зодия Телец и планетата Венера.

 • 3 дом - свързан с комуникацията, началното образование, братя и сестри. Свързва се със знака на Близнаци и планетата Меркурий.

 • 4 дом -  домът на семейството, домашния уют, удобствата на дома ни. Свързва се с зодия Рак и Луната.

 • 5 дом - свързан с забавлението, изкуството, децата, влюбванията ни, всичко, което ни кара да се чувстваме живи. Асоциира се със зодия Лъв и Слънцето.

 • 6 дом - домът на здраветоработата, начинът, по който се съсредоточаваме, за да свършим задълженията ни, как се държим в работна среда. Знакът, с който се свързва е трудолюбивата Дева и планетата Меркурий.

 • 7 дом - мястото, където се определя как се отнасяме към партньорите си - както интимни, така и делови, как се разбираме с останалите хора, какво е отношението ни към красотата и изкуството. Свързва се с Везни и планетата Венера.

 • 8 дом - домът на секса и любовта, смъртта, трансформациите. Показва как се справяме с чуждите финанси, имоти, завещания и др. Свързва се със Скорпион и планетите Марс и Плутон.

 • 9 дом - място на вярванията, разбиранията за света, висшето образование, пътуванията, дом на разширението. Свързва се със знака Стрелец и планетата Юпитер.

 • 10 дом - това е домът, свързан с кариерното и личностното развитие на човека, със сериозния подход към живота, това, което се стремим да постигнем. Асоциира се със знака Козирог и планетата на структурите Сатурн.

 • 11 дом - домът на обществата, приятелства, проекти, в които се включват групи от хора. Свързва се със зодия Водолей и планетите Уран и Сатурн.

 • 12 дом - домът на всичко скрито и тайнствено, грижи, болести, тъга, загуби, ограничение на свободата. Асоциира се със знака Риби и планетата Нептун.


 

Това са някои от основните моменти в науката Астрология. Разбира се, има още много понятия, които подробно да се разискват по-нататък. Тепърва ще разбирате още и още за необятния свят на звездите. Надявам се всичко това да ви бъде интересно и да черпите много знания за себе си и за околните от този непресъхващ извор!

 


{ 8 коментара... read them below or Comment }

 1. […] Транзитът на Венера в Риби влияе по различен начин на всеки знак, тъй като попада в различен дом на съответния знак. Какво представляват астрологичните домове? […]

  ОтговорИзтриване
 2. […] Транзитът на Венера в Риби влияе по различен начин на всеки знак, тъй като попада в различен дом на съответния знак. Какво представляват астрологичните домове? […]

  ОтговорИзтриване

Автор на статиите: Мария Николова